Tuesday, April 28, 2009

Ranskalainen Ruokakulttuuri

Bon Apétit! La cuisine française.


Ranskalainen ruokakulttuuri on tunnettu ympäri maailmaa sen erikoisuudesta, vaihtelevaisuudesta, sekä sitä miten sen valmistamista pidetään sivistyneenä ja tyylikkäänä tapana. Ranskalainen ruoka on kehittynyt vuosisatojen ajalla ja nykyään rakentuu monista erikoisista ainesosista.

Erikoisuuksien luola

Ranskalaisen ruoan valmistusta harjoitetaan ympäri maailmaa monissa maailman parhaissa ravintoloissa. Sen valmistamistapa on perinteinen ja erikoinen muihin ruokakulttuureihin verrattuna. Ruoan valmistusaineet sisältävät myös paljon erilaisia ainesosia, kuten etanoita. Ranskalainen ruokakulttuuri on kehittynyt Keskiajoilta asti sellaiseksi kun se on nyt.

Mistä tulee sieltä tuulee

Ranskan eri maanosissa ovat erilaiset perinteet ruokakulttuurissa, sekä ruoan ainesosat vaihtelevat.

Luoteessa ruoka on erittäin paljon saanut vaikutusta Normandialaisesta kulttuurista ja siksipä ruoassa käytetään paljon voita, omenoita sekä kermaa. Siellä myös karitsanliha ja siideri ovat erittäin tyypillisiä ruoan ainesosia.

Etälä-Ranskan ruoan laitossa ovat tunnettuja hanhenliha, sekä sen rasva ja maksa. Etanoita käytetään myös paljon etelässä, myös tatit ovat yleisiä. Ranskan kaupunki, Marseillessa ruoka sisältää paljon mereneläviä.

Pohjoiset osat ovat saaneet paljon vaikutteita flaamilaisesta ruokakulttuurista. Pohjois-Ranskassa käytetään paljon perunaa, makkaraa, sianlihaa ja olutta.

Lopuksi Itä-Ranskan ruokakulttuuri rakentuu paljon samoista aineksista kuin Etelä-Saksan ruoka. Tähän tyypillisiä aineksia ovat olut, hapankaali, makkara, sianliha sekä sianihra.

Paikalliset ruokaperinteet

Tietyt kaupungit omaavat tietynlaiset ruokakulttuurit ja tällaisia paikkoja ovat Loire, Baskimaa, Keski-Ranska ja Alpit.

Loiren alueella tunnettuja ovat valkoviini ja sen kanssa erilaiset kalat, kun taas Baskimaa on tunnettu sen tomaatista ja tulipaprikasta ruoassa. Keski-Ranskassa syödään paljon riistaruokia, pääsiäispateeta, perunaruokia, viinejä ja makean veden kalaa. Lopuksi vielä Alppien ruokakulttuuri rakentuu perunasta, sulatetuista juustoista sekä erilaisista leikkeleistä.

Muutosten aika


Vaikka ranskalainen ruokakulttuuri onkin muuttunut vuosisatojen aikoina, se on silti arvostettu ja tunnettu. Perinteiset keittiötavat Ranskassa ovat vähitellen häviämässä, mutta tuskin täysin koskaan. Kuluttajat Ranskassa ovat erittäin isänmaallisia ja sen takia panostavat ostavat paikallisia tuotteita. Ranskalaisen keittiön tuntemus ympäri maailmaa ei anna näiden perinteiden hävitä koskaan. Sillä kalliit ja tunnetut ravintolat pitävät tätä ylellisyyttä yllä. Nykyajan ranskalaiset eivät niinkään syö perinteisiä ruokia vaan maaseuduilla asuvat nauttivat perinneruoista. Ranskalainen keittiö on tunnettu laajasta viini- ja juustovalikoimastaan, joka on olennainen osa maan ruokaperinnettä. Sekä juustoja että viinejä käytetään niin ruoan valmistuksessa kuin ruokalajien seurana ja nämä asiat pysyvät tunnettuina vieläkin kaikkialla.2 comments:

  1. Tämän jutun paras puoli on konkreettisuus: mainitset paljon ruoka-aineita ja paikkoja: jutusta oikeasti saa uutta tietoa. Näistä aineksista saisi vieläkin paremman jutun, jos näkökulmaa terävöittäisi, ettei juttu olisi yleinen esittely. Yksi mahdollisuus olisi vaikka sellainen näkökulma, että La cuisine française ei ole yksi homogeeninen ilmiö, vaan, niin kuin jutussa kerrot, on erilainen eri puolilla maata, erilainen maalla ja kaupungissa.

    ReplyDelete
  2. juttu oli tosi mielenkiintoinen. Itse opiskelen juuri ravintola kokiksi ja koulussa on etä tehtävänä ranskalainen keittiö.Tämä teksti tulee varmaan auttamaan aika paljon. Onko sulla ollut joku kirja tai joku apuna koska olisi hyvä päästä lukemaan sellastakin.

    ReplyDelete